head main hirek

Az Armel Opera Verseny győztesei

Az Armel Opera Verseny győztesei

A Fesztivál zárásaként kihirdették az idei verseny győzteseit.

ENGLISH


Az Armel Opera Festival 12 évvel ezelőtti alapításakor merész feladatra vállalkozott. Célja egy olyan operaritkaságokat és legfőképp kortárs műveket bemutató nemzetközi operaesemény létrehozása volt, amelyben ötvözni tud egy – szintén nemzetközi – tehetségkutató versenyt operaénekesek számára.

A fesztivál idén is öt – egy izlandi, egy belga, egy ecuadori és egy-egy magyarországi – produkcióval várta az opera- és színházrajongókat július 2. és július 6. között Budapesten a Müpába és Bécsben a MuTh Színházba. 

armel 19 eredmeny 2

Don Giovanni


Ahogy minden évben, idén is nemzetközi zsűri értékelte a bemutatott előadásokat, valamint a versenyszerepekben fellépő operaénekesek előadói teljesítményét.

A szakmai zsűri tagjai:

Bernard Faivre D'Arcier, az Avignoni Fesztivál volt elnöke, a Lyoni Biennalé igazgatóhelyettese, a Carolyn Carlson Company elnöke – Franciaország

Jose Correia, az ARTE és az ARTE CONCERT programigazgatója - Franciaország, Párizs

Julia Desbruslais, a London Mozart Players igazgatója – Egyesült Királyság, London

Joel Fram, nemzetközi zenei hangmérnök, karmester – Egyesült Államok

David Sulkin, OBE, a Brit Országos Opera Stúdió Művészetfejleszési igazgatója - London

Vajda Gergely, a Huntsville Symphony zeneigazgatója, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának állandó vendégkarmestere, az Eötvös Péter Kortárszenei Alapítvány programigazgatója, az Armel Opera Festival művészeti vezetője - Budapest/Huntsville

A zsűri elnöke:

Henry Little, az Opera RARA vezérigazgatója, a Nemzeti Opera Koordinációs Bizottság elnöke - London

A nyitóelődás július 2-án az Izlandi Operaház produkciója, Daníel Bjarnason Brothers című kortárs operája volt Kasper Holten rendezésében a MÜPA Fesztiválszínházban.

A második napon a Muziktheater Transparant (Belgium) produkcióját, Janáček - Ivo van Hove - Annelies Van Parys Egy eltűnt férfi naplója című előadást láthatta a közönség Ivo van Hove rendezésében a Müpában.

armel 19 eredmeny 3

Egy eltűnt férfi naplója


A harmadik és negyedik napon Bécsben két magyar produkciót mutatott be az Armel: Szabó Máté rendezésében egy izgalmas Figaró házassága előadást a Győri Nemzeti Színház Szimfonikus Zenekarának kíséretében, Medveczky Ádám vezényletével, a negyedik estén pedig Dargay Marcell-Horváth Csaba El valahová című előadásának ősbemutatóját láthatta a MuTh Színház közönsége a Forte Társulat művészeinek közreműködésével, Horváth Csaba rendezésében. 

A zárónapon, július 6-án a MÜPÁban egy távoli ország társulatának előadásában mutatták be Mozart másik remekművét, a Don Giovannit Alföldi Róbert formabontó rendezésében. Az előadás az Ecuadori-Magyar Művészeti Alapítvány és az Armel Opera Festival koprodukciója volt. A budapesti előadáson a Pannon Filharmonikusokat Bogányi Tibor vezényelte. Ebben a darabban mutatkozott be az a három énekes, akik a múlt évben az Armel Operaversenyen kapták meg a szerepeiket: KATHARINE DAIN Donna Anna, RICARDO PANELA Leporello, illetve MARK VAN ARSDALE Don Ottavio.szerepében.

 

ARMEL OPERA FESTIVAL 2019 - DÍJAZOTTAK

 

LEGJOBB PRODUKCIÓ

Janáček - Ivo van Hove - Annelies Van Parys: Egy eltűnt férfi naplója

Muziktheater Transparant (Belgium)

Rendező: Ivo van Hove

A díjat Henry Little, a zsűri elnöke adta át. 

armel 19 eredmeny 5

 

LEGJOBB ELŐADÓ 

Ricardo Panela - Leporello

Mozart: Don Giovanni

A MusArtEH (Ecuador) és az Armel Opera Festival közös produkciója

Rendező: Alföldi Róbert

A díjat a London Mozart Players igazgatója, Julia Desbruslais adta át. 

armel 19 eredmeny 4

 

ARTE KÖZÖNSÉGDÍJ

Az ARTE Concert csatornán leadott szavazatok alapján

Mozart: Don Giovanni

Rendező: Alföldi Róbert

A díjat Bernard Faivre D’Arcier adta át. 

armel 19 eredmeny 1

 

KÜLÖNDÍJ:

Mozart Don Giovanni című előadásának létrehozásáért, az opera műfajának népszerűsítéséért Ecuadorban. Ennek a vállalásnak történelmi jelentőségét ismerte el a díjjal a zsűri.

A díjat Xavier Rivadeneira, az Ecuadori-Magyar Művészeti Alapítvány elnöke vette át a zsűri elnökétől.

 

fotók: Kállay-Tóth Anett