head main hirek

Elindult az miskolci operafesztivál

Elindult az miskolci operafesztivál

Pénteken megkezdődött az idei Bartók Plusz Operafesztivál. Ajánló.

2019. június 14–23. között rendezik a Bartók Plusz Operafesztivált Miskolcon.

Az idei fesztivál legnagyobb szenzációjának Eötvös Péter Az aranysárkány című operájának magyarországi bemutatója ígérkezik. A témájában napjaink Európájának problémáit boncolgató „szociooperát” itthon először Miskolcon láthatja a magyar közönség. A darabot Bruno Berger Gorski rendezésében mutatják be, Nagy Zsolt vezényletével, közreműködik az Israel Contemporary Players.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar – Kocsis Zoltán (1952–2016) karmester-zongoraművész munkásságának köszönhetően – a Bartók-életmű mértékadó megszólaltatója. Az együttes élén 2017 óta álló Hamar Zsolt Liszt-díjas művész a fesztivál Kékszakállú-előadásában nemcsak a karmester zenei, hanem a rendező alkotói útját is végigjárja olyan kitűnő előadóművészek támogatásával, mint Rost Andrea és Palerdi András. A „Kékszakállú plusz” est különleges, színorgonával és fényfestéssel kísért darabbal, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: A tűz költeménye című művével zárul.

miskolc 19 ajanlo 2

Nyitókoncert (fotó: Vajda János)


Egy klasszikus operai hagyományokat idéző mű nyerte a Bartók Plusz operaíró versenyét 2018-ban. Albin Fries osztrák zeneszerző darabja, a Nora a fesztivál színpadán mutatkozik be Anger Ferenc rendezésében. A karmester Cser Ádám lesz, közreműködik a Miskolci Szimfonikus Zenekar.

Az „Operát mindenkinek!” jegyében készülő Ezrek operája programban egy közkedvelt Mascagni-darab, a Parasztbecsület kerül a figyelem középpontjába. A beavató-előadás utáni premier különleges szabadtéri helyszíne a miskolci Kálvária-domb lesz. A rendező Paolo Panizza, a karmester Kocsár Balázs. A főbb szerepeket Hector Lopez Mendoza (Turiddu), Balga Gabriella (Santuzza) és Haja Zsolt (Alfio) éneklik, közreműködik a Miskolci Nemzeti Színház Zenekara és Énekkara, kiegészülve a dél-koreai Asan Civic kórussal.

Különleges opera csemegének ígérkezik egy másik Mascagni-mű, a ritkán látható Iris, amelyet a Miskolci Nemzeti Színház Nagyszínházában láthatnak majd a plzeni Josef Kajetán Tyl Színház vendégjátékában.

miskolc 19 ajanlo 3

Bohémélet (fotó: Vajda János)


Puccini Bohéméletének előadását animációs vetítés kísérte szombat este a Nyári Színházban. A Hábetler András rendezésében színpadra kerülő darabban a főbb szerepeket Horváth István (Rodolfo), Kriszta Kinga (Mimí), Haja Zsolt (Marcello), Rácz Rita (Musetta), Geiger Lajos (Schaunard) és Kiss András (Colline) énekelte.  A karmester Madaras Gergely volt, közreműködött a Savaria Szimfonikus Zenekar, a Győri Nemzeti Színház Énekkara, és a Magyar Állami Operaház Gyermekkara.

A kiemelt koncertprogramban két gálahangverseny is szerepel. A Bartók Plusz nyitónapi Operagáláján Puccini, Sosztakovics, Korngold és Finzi muzsikájáé volt a főszerep. A koncerten Molnár Ágnes, Kele Brigitta, Boross Csilla, Brickner Szabolcs és Erik Fenton énekelt, Kesselyák Gergely vezényelt, közreműködött a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara. A Zárógála „Három tenor” koncertjén Verdi, Puccini, Gounod, Csajkovszkij és Strauss klasszikus operáinak legszebb áriái hangoznak majd el Galeano Salas, Horváth István és Mihail Mihajlov tolmácsolásában, a karmester Antal Mátyás lesz, közreműködik a Miskolci Szimfonikus Zenekar.

miskolc 19 ajanlo 4

Vizin Viktória az "...és Echo" című báboperában (fotó: Éder Vera)


A Bartók Plusz Operafesztivál − művészeti elképzeléseihez híven − idén is megnyitja a komolyzene és az opera műfaji határait. Szombat este már láthatta a közönség az „… és Echo” című, felnőtteknek szóló báboperát Vizin Viktória és Gergye Krisztián előadásában. Bartók-művekből hoz dzsesszátiratokat Bartók X programjával a Sárik Péter Trió. Két „őrült” zenész, Igudesman & Joo „Kis éji rémzene” című világjáró show-műsorában a klasszikus zene bájos, magával ragadó humorral bontakozik ki.

A tíznapos fesztiválon a főprogram mellett utcai hangversenyek és balett, kamarakoncert, kórusmuzsika, népzene, dzsessz és világzene szórakoztatja a közönséget.

További információk az Operafesztivál honlapján

 

miskolc 19 ajanlo 1

 (fotó: Vajda János)