head main hirek

Indul az Armel Opera Festival

Indul az Armel Opera Festival

Július 2-án kezdődik a 12. Armel Opera Festival. Ajánló.

ENGLISH

 

Öt egymást követő estén öt különleges bemutatót láthat a közönség a Müpában, illetve Bécsben, a MuTh Színházban.

Először vendégszerepel Magyarországon az Izlandi Operaház társulata. Előadásukban Daníel Bjarnason Brothers című operája látható a fesztivál nyitónapján a Müpában, melyet a világhírű Kasper Holten rendezett.
Mély és súlyos morális kérdések merülnek fel a történetben: van-e határa az élethez való ragaszkodásnak? Megbocsátható-e az önvédelemből elkövetett gyilkosság? Kasper Holten a sajátos „északi stílusú” operaesztétika megalapozója, az előadás igazi kuriózum. 

armel 19 brothers

Brothers


Belgiumból is érdekfeszítő produkció érkezik a Müpa Fesztiválszínházba július 3-án. Annelies Van Parys (Leoš Janáček dalciklusát is felhasználó) Egy eltűnt férfi naplója című művét a nagy nemzetközi elismertségnek örvendő, „extra-modern” rendezéseiről híres Ivo van Hove vitte színpadra. Nevéhez számos prózai és zenés színházi rendezés kötődik. Dolgozott éldául David Bowie-val a Lazarus című musicalben, és felkérték a West Side Story színrevitelére is, amelyet New Yorkban, a Broadway-n mutatnak be jövő év februárjában. Az Armelen látható előadás olyan témákkal foglalkozik, mint a szenvedély, a kirekesztés és az identitás. Teszi mindezt egy őrületes, de viszonzatlan szerelem történetén keresztül.

armel 19 eltuntffi

Egy eltűnt férfi naplója


A zárónapon, július 6-án egy távoli ország társulatának előadásában Mozart remekműve, a Don Giovanni kerül színre Alföldi Róbert formabontó rendezésében. A bemutató Ecuadorban volt június 19-én, hatalmas sikerrel, az itthoni előadás a Müpában lesz. A budapesti előadáson a Pannon Filharmonikusokat Bogányi Tibor vezényli. 

armel 19 dongiovanni

Don Giovanni (fotó: YoSoy Foto, Ecuador)


Bécsben július 4-én és 5-én két magyar produkciót mutat be a fesztivál: Szabó Máté rendezésében egy izgalmas Figaro házassága előadást láthat a közönség a Győri Nemzeti Színház Szimfonikus Zenekarának kíséretében, másnap, Medveczky Ádám vezényletével pedig Dargay Marcell-Horváth Csaba El valahová című előadásának ősbemutatóját tartják a MuTh Színházban a Forte Társulat művészeinek közreműködésével. Horváth Csaba ezzel a művel debütál operarendezőként.

armel 19 figaro

Figaro házassága


*


A bécsi előadásokra idén is indítanak ingyenes Armel Operabuszt július 4-én és 5-én 14.00 órakor Budapestről, a Hotel Novotel Alkotás úti parkolójából (Alkotás út 63-65.), amelyet a belépőjeggyel rendelkező közönség, valamint a sajtó regisztrált képviselői vehetnek igénybe. Az operabuszok az előadások után visszaindulnak Budapestre.

A fesztivál PROGRAMJA


Az ARTE TV a korábbi évek hagyománya szerint idén is egyenes élő adásban közvetíti, és további fél éven át elérhetővé teszi az Armel Opera Festival előadásait az ARTE Concert csatornán.

Az ARTE Concert weboldalán ez évben is szavazhat a közönség a legjobban tetsző produkcióra július 7-én, reggel 9 óráig.

A legtöbb szavazatot kapott előadás ARTE Közönségdíjat kap.


Élő közvetítés és szavazás:

Július 2. Brothers

Július 3. Egy Eltűnt férfi naplója

Július 4. Figaro házassága

Július 5. El valahová

Július 6. Don Giovanni