head main hirek

"A fecske" az Operában

"A fecske" az Operában

Puccini-operaritkaság kolozsvári vendégjátékban. Ajánló.

Az itáliai zeneszerző minden operáját felvonultató PucciniFeszt részeként a Kolozsvári Magyar Opera május 26-án és 27-én A fecske című darabbal vendégeskedik ez Erkel Színházban. A Puccinitől szokatlanul könnyed hangvételű alkotást Anger Ferenc rendezte, a főbb szerepeket Ádám Zsuzsanna, Pataki Adorján, Balla Sándor, Kolcsár Katalin és Bardon Tony formálják meg, a kolozsvári együttest Horváth József vezényli.

A fecske sok szempontból egyedülálló Puccini életművében. Ez a szerző egyetlen, a bécsi operettek mintájára készült, könnyedebb hangvételű alkotása, a darab végkifejlete azonban mégis drámai mélységet kölcsönöz a cselekménynek. Puccini kizárólag ebbe a művébe komponált tangót, polkát és foxtrottot. Alkotása eredetileg a bécsi Carltheater felkérésére készült, azonban az első világháború kitörése miatt végül 1917-ben a Monte-Carlói Operaház mutatta be azt a szerző távollétében. Bár a premieren kedvező fogadtatásban részesült, Puccini elégedetlen volt a művével, többször átdolgozta azt, majd az évtizedek során monumentálisabb alkotásai háttérbe szorították, ez az oka, hogy az egykori Városi Színházban 1927-ben bemutatott mű most szerepel először az Opera műsorán. Ezzel együtt A fecske is összetéveszthetetlenül Puccini-darab, még ha néhol Richard Strauss és Debussy hatása is felfedezhető benne.

fecske sajtt 2

Giuseppe Adami librettója a Bohémélet és a Traviata elemeit ötvözi: a címszereplő „fecske” Magda, a párizsi félvilági nő, aki jómódú pártfogóján, Rambaldón keresztül ismeri meg a férfi régi barátjának fiát, Ruggerót. Magda és a fiú közt románc szövődik egy párizsi mulatóban, majd a Riviérára költözve élik közös életüket, ám a kurtizán boldogságát beárnyékolja Ruggero előtt eltitkolt múltja, ami tönkretenné tervezett házasságukat. Bár a darab korábbi operák stílusjegyeiből építkezik, Anger Ferenc rendező mégis modernnek találta a darabot: „Amíg a verizmus a hétköznapi emberek nem mindennapi, rendkívüli tragédiáiról szól, nagy halállal és veszteségekkel, addig A fecskében hétköznapi emberek hétköznapi tragédiája jelenik meg.”  Az előadás az eredeti, 1917-es változat alapján készült, mindössze egy tenoráriát emelt át az első átdolgozásból, erősítve ezzel a Magda és Ruggero közti románcot. A darab minimalista látványvilágát Zöldy Z Gergely tervezte.

fecske sajtt 1

A produkció a Magyar Állami Operaház és a Kolozsvári Magyar Opera ötéves együttműködésének eddigi utolsó produkciója, melyben az erdélyi társulat kevésbé ismert operákat állított színpadra és mutatott be Budapesten is. A Kolozsvárott 2019. április 11-én bemutatott darab főszerepeit Ádám Zsuzsanna (Magda), Pataki Adorján (Ruggero) és Balla Sándor (Rambaldo) énekli, míg a további fontosabb szerepeket Kolcsár Kalatin (Lisette, a szolgálólány) és Bardon Tony (Prunier, a költő) formálja meg. A Kolozsvári Magyar Opera énekkarát és zenekarát Horváth József vezényli (karigazgató: Kulcsár Szabolcs).

 

 

(forrás: Magyar Állami Operaház)

(fotó: Kolozsvári Magyar Opera - Szabadi Péter)