head main hirek

A Manon Pécsett

A Manon Pécsett

Massenet operája a Pécsi Nemzeti Színházban. Ajánló.

Január 11-én mutatta be a Pécsi Nemzeti Színház Massenet nálunk ritkán látható operáját, a Manont.

Az előadás szövegkönyve Prevos Manon Lescaut című könyve alapján készült -csakúgy, mint Puccini Manon Lescaut című műve, a két darab mégis egészen más. Massenet a francia romantikus operajáték képviselője, a francia változat pedig 1941 óta most először látható Magyarországon. Az előadást Gulyás Dénes rendezte, a zenekari árokban a Pannon Filharmonikusok foglalnak helyet. 

Miről szól a Manon? Az igézően szép lányról, a szerelemtől vak fiúról, s arról, hogyan és miért vezet a köztük lévő mindent elsöprő szenvedély becstelenségbe, bűnbe s végül a halálba. Hiszen alakulhatna boldog vég is a történetből, ha a két ifjú szerelmes, Manon és Des Grieux látná, ha képes lenne kitapintani a moralitás kényes határait. A regény és az opera szerzőit, Prèvost abbét és Massenet-t az foglalkoztatta, miként történhet meg jóravaló, köztiszteletben álló emberekkel, hogy a szerelem vakká tegye őket a helyes és helytelen közti különbség felismerésére. Vajon ez eleve belénk kódolt, elrendelt kényszerűség? És van-e legalább menekülési útvonal, mellyel korrigálhatjuk hibás döntéseinket, ha végre felismerjük a biztos tragédiát a tévút végén? Az egyetlen szereplő, aki megvilágíthatná a helyes utat, erőtlen. Aki a rossz útra irányít, erős. Így aztán az a gyönyörű szenvedély, amely akár holtig tartó boldogságot is hozhatna, tragédiát szül.

manon massenet 2

Az alábbi sorok az előadás rendezőjének, Gulyás Dénesnek saját gondolatai:

 "A történelem, a valós, megélt történelem díszei azok a nők, akik valamilyen módon képesek voltak elvarázsolni a környezetükben élőket. Ilyen volt - ha csak a művészek ihletőiről, elvarázsolóiról beszélünk - Alma Mahler, aki megigézte Gustav Mahlert, Gustav Klimtet, Alexander Zemlinskyt, Walter Gropiust Dr. Paul Kammerert, Oskar Kokoschkát, Franz Werfelt. Vagy Fanny Mendelssohn, akinek zeneszalonjában a sok száz látogató között Schumann és Liszt gyakori vendég volt, s aki testvére, Felix Mendelssohn művészetét is bizonyosan alakította. Geroge Sand, aki nélkül valószínűleg Chopin sem lett volna az, aki lett. Clara Schumann, aki Robert Schumann és Johannes Brahms életének is bizonyos szempontból meghatározója, vagy Frida Kahlo, aki minden testi és lelki baja ellenére festészetével és női varázsával évtizedeken keresztül ihlető módon fektetett két vállra maga körül sokakat.

A szinte misztikus képesség, ami az ő és a hozzájuk hasonló NŐK sajátja, valahol rokon Manonnal. Az életet, a jelent és a jövőt kérlelhetetlenül befolyásolni képes NŐ ellenállhatatlanságával. Igen, elítélhetjük Manont. Ezt a varázslatos képességét ő, a fent említett hölgyekkel ellentétben nem a bűvöletében álló férfi erényének és képességeinek éltetésére és környezete tetszésére használja. Manon a romlás és a halál felé indul a férfivel az oldalán, akit a nő csodás nőisége, megmagyarázhatatlan vonzereje vakká tesz. Egyértelmű jelzések tucatjából érthetné Des Grieux, hogy az irány rossz, felismerhetné a bűnt, a csalást, a hazugságot.

Manon véletlenszerű találkozása a férfivel, a pillanat, amikor egymás szemébe néznek, mindent eldönt. Ettől a perctől kezdve, megállíthatatlanul és törvényszerűen, zárt pályán mennek a megsemmisülés felé. Nincs megálló, nincs kitérő, nincs mellékvágány, nincs váltó, nincs retúrjegy.

A Veszedelmes viszonyokban Merteuil Márkiné azt mondja: „a szerelem arra való, hogy használjuk, nem arra, hogy elvesszünk benne”. Manon nem így gondolja. Csak két betű a különbség: Manon nem használja, hanem kihasználja a szerelmet. Önmagát veszejti el benne.

Mindehhez Jules Massenet zenéje ad ezerszínű csomagolóanyagot. Minden szerelmes pillantás, minden hazugság, árulás, kín és felismerés, bűn és gyónás, remény és csalás, halál, s az itt maradott reménytelen magánya, a francia romantika hol fátyolszerűen áttetsző, hol áradóan hömpölygő zenéjében lüktet."

 

További részletek az előadás oldalán, a Pécsi Nemzeti Színáz honlapján

 

Fotók: Mihály László

 

manon massenet 3