ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main hirek

Elindult a Bartók Plusz Operafesztivál

Elindult a Bartók Plusz Operafesztivál

A fesztivált 18. alkalommal rendezik meg.

A Bartók Plusz Operafesztivál idén is számos izgalmas operaelőadással, koncerttel és egyéb programmal várja a látogatókat a filmvetítéstől az utcatánctól át a képzőművészeti kiállításig.

A bartóki örökség ápolására külön is hangsúlyt fektető operafesztivál számára különleges év a 2018-as: száz évvel ezelőtt, 1918-ban mutatta be a Magyar Királyi Opera Bartók egyetlen operáját. A kékszakállú herceg vára az első, 2001-ben megrendezett operafesztivál óta 20 alkalommal hangzott fel a Bartók Pluszon. A darabot a magyar előadók mellett lengyel, cseh és román társulatok is bemutatták. Emlékezetes helyszíne volt az előadásnak az aggteleki cseppkőbarlang, a diósgyőri vár és a miskolctapolcai Barlangfürdő.

bluebeard castle 1 1092218380

A kékszakállú herceg vára


Az ősbemutató centenáriumán az operafesztivál a Kékszakállú 100 programmal tiszteleg Bartók géniusza előtt. Michał Znaniecki világhírű rendező 3 Bartók elnevezésű előadásán a zeneszerző mindhárom színpadi művét, vagyis A fából faragott királyfit, A csodálatos mandarint és A kékszakállú herceg várát (Judit: Szántó Andrea, Kékszakáll: Bakonyi Marcell) bemutatják. Megtekinthetjük Gastón Solnicki díjnyertes Kékszakállú filmjét, valamint a Kékszakállú 100 című kortárs képzőművészeti kiállítást.  

Két opera magyarországi ősbemutatójára is sor kerül, az amerikai szerzőpáros, Raymond J. Lustig és Matthew Doherty Semmelweis és az olasz Marco Taralli A rivális (La Rivale) című kortárs darabjának előadásával. Előbbit a Budapesti Operettszínház, utóbbit a Teatro Coccia di Novara vendégjátékában élvezhetjük.

larivale 2 434901175

La rivale


Prokofjev A három narancs szerelmese (L’Amour des Trois Oranges) című operáját a zágrábi társulat hozza el Miskolcra.

Az Ezrek operája elnevezésű programban Mozart Don Giovannijának mai hangszerekre átírt változatát mutatja be a fesztivál szabadtéren, a miskolci Avasi kilátónál. A RockGiovanni című darab „társszerzője” a fiatal zeneszerző, Szüts Apor, rendezője pedig a Magyarországon is jól ismert Vlad Troickij.

3 narancs zagrab 1821867421

A három narancs szerelmese


A klasszikus magyar rockopera, az István, a király a Bartók Plusz Operafesztiválon a mű bemutatójának 35. évfordulója alkalmából a megszokottól eltérő díszelőadáson, hangversenyváltozatban hallható majd.

A Fesztivál kiemelt hangversenyprogramjában ismét Miskolcon vendégeskedik az I Musici di Roma, amely klasszikus repertoárja mellett kortárs művek előadásával is meglepi a közönséget.

A Zárógálán Sümegi Eszter szoprán és Paulo Ferreira tenor lép majd színpadra.

180608 Fesztivalizelito EDV kismeret 3

Kesselyák Gergely karmester, fesztiváligazgató a megnyitó ünnepségen (fotó: Éder Vera)

 

(fotók: Bartók Plusz Operafesztivál)

 

További információk: www.operafesztival.hu