head main hirek

Dmitrij Hvorosztovszkij 1962-2017

Dmitrij Hvorosztovszkij 1962-2017

55 éves korában meghalt Dmitrij Hvorosztovszkij, a legendás orosz bariton.

Dmitrij Alekszandrovics Hvorosztovszkij  a szibériai Krasznojarszkban született 1962. október 16-án. Tanulmányait a Krasznojarszki Művészeti Iskolában végezte, és a szülővárosában is lépett először operaszínpadra a Rigoletto Marullójának szerepében. Számos jelentős énekversenyt nyert meg, így a Glinka Énekversenyt 1987-ben és a Toulouse-i Énekversenyt 1988-ban. A legjelentősebb azonban az 1989-ben szerzett első helye volt a BBC cardiffi "Singer of the World" versenyén, ahol a hazai favorit Bryn Terfelt előzte meg. Ezt követően azonnal elindult nemzetközi karrierje, először koncerteken, majd a nemzetközi színpadokon is: többek között a nizzai operában, majd a velencei la Fenicében. A világhírt az 1993-as chicagói Traviata előadás hozta meg számára, ezt követően szinte a világ összes nagy operaházában ünnepelt vendég lett, a Scalától kezdve a Metropolitanen át a Covent Gardenig, a berlini és a bécsi Operaházig.

 

 Carmen - Moszkva, 2006 (koncert)

 

A trubadúr - Metropolitan, 2011Közepesen erős, de gyönyörű, szlávos színezetű baritonja kivételes kifejezőerővel párosult. Nemcsak hangjának, de megjelenésének - adoniszi termetének, szinte védjedévé vált ezüstös hajának - is köszönhetően bálvány, ikon lett, igazi sztár, akit az opera világán kívül is megismertek. 

Repertoárján természetesen ott voltak az orosz operák nagy baritonszerepei: az Anyegin címszerepe, Rubinstein Démonja, Andrej a Háború és békében, Grigorij A cár menyasszonyában, Jeleckij A pikk dámában. 

Pályája első éveiben fellépett A sevillai borbélyban, A puritánokban, A kegyencnőben, a Figaro házasságában és a Don Giovanniban, később azonban legtöbbször Verdi baritonhőseit énekelte: Germont-t, Rigolettót, Jagót, Boccanegrát, Luna grófot, Renatót, Posa márkit.

Dalénekesként és oratóriumokban is sokszor énekelt, élete utolsó éveiben már többször lépett fel koncerteken, mint operaszínpadon. 

 

Ocsi csernije - Moszkva, Vörös tér, 2013

 

Anyegin - Metropolitan; partnere: Renee Fleming

 

2015-ben villámcsapásként érte a hír az operarajongókat: az énekes agyában tumort találtak. Hvorosztovszkij ekkor visszavonult, de hamarosan javulni kezdett az állapota: a Traviata Germont-jaként tért vissza a színpadra a Metropolitanben, Anna Netrebko oldalán.

2016 decemberében újra bejelentette visszavonulását.

November 22-én hunyt el Londonban.

 

hvorostovsky 1(fotó: http://hvorostovsky.com)

 

 lead-kép: Pavel Antonov