head main hirek

Évadnyitás az Operában

Évadnyitás az Operában

Évadnyitás és alapkőletétel az Eiffel Műhelyházban.

A Kárpát-Haza OperaTúra résztvevőinek erdélyi bejelentkezése és az Erkel Színház szombati Bánk bán premierjének beharangozója kíséretében nyitotta meg az Opera 134. évadát Ókovács Szilveszter az Eiffel Műhelyházban megrendezett ünnepi eseményen. 

A Magyar Állami Operaház 2016-ban kezdte meg történetének egyik legnagyobb volumenű beruházását: a MÁV egykori Északi Járműjavítójának épületeiben hozza létre új logisztikai központját, az Eiffel Műhelyházat. A Kőbányai úton, közel harmincezer négyzetméteren megépülő komplexumba költözhet az Opera kilenc gyártóműhelye, helyet kap benne egy méretazonos próbaszínpad, a majdani Bánffy Kisszínház, valamint a nyolc, jelenleg távoli külső raktár összes díszletének és kellékének, illetve a mintegy 400 ezer jelmeznek értékőrző tárolására szolgáló raktár. A kivitelezési tervek szerint az Eiffel Műhelyház 2019. januárjára készül el.

Az Opera művészei a hivatalos évadkezdést megelőző napokban is több nagy sikerű fellépést valósítottak meg külföldön. Augusztus 29-én az Opera Zenekar működött közre a berlini Waldbühne színpadán Anna Netrebko és Yusif Eyvazov közös koncertjén, szeptember 4-én pedig elkezdődött az évad legnagyobb volumenű turnéja, a Kárpát-Haza OperaTúra, melynek keretében szeptemberben Erdély és a Partium nyolc városában vendégszerepel Erkel Hunyadi László című operája és Ronald Hynd Lehár zenéjére készült balettje, A víg özvegy.

A budapesti évad szeptember 9-én, szombaton az Andrássy úti évadnyitánnyal veszi kezdetét, ahol 13 órától Donizetti és Menotti kisoperái, A csengő, a Bolondokháza és A telefon tekinthetők meg az Operaház Szfinx-teraszán. Az Erkel Színházban 16 órakor a Wagner nyomában I. című hangversennyel indul el az Opera Zenekarának tagjaiból alakuló kamarazenekar és szólista vendégeinek koncertsorozata. Az évadtematikához kapcsolódó műsorokat Zsoldos Bálint szerkeszti, az első hangversenyen Rolla János hegedűművész és Fülei Balázs zongoraművész is közreműködik. 

 eiffel sajtotaj6 foto nagy attila
Az alapkő letétele az Eiffel Műhelyházban


Az egésznapos évadnyitányra az esti Bánk bán teszi fel a koronát. Az előadásra az Erkel Színházban kerül sor, ám az Operaház előtt egy hatalmas kivetítő segítségével további mintegy 1200 érdeklődő tekintheti meg az előadás felvételét a premierrel egyidőben. Erkel művének baritonváltozatát – vagyis a főhős átdolgozott szólamát tartalmazó darabot – az Operaház korábbi főrendezője, a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila rendezi. „Magam voltam az egyik katalizátor, hogy forduljunk a baritonváltozat felé. A hős fogalmát körbejárva a furcsa tenni nem tudás, a görcsök, a hamleti bénult alaphelyzet – ezek érdekesek egy vaskosabb, a bariton lényegéből adódó súlyosabb jelenlétből kibontva; még közelebb is áll hozzá” – mondta az Operaházba tíz év után visszatérő rendező, aki jelenleg párhuzamosan dolgozik a opera és a dráma legújabb színrevitelein. Az Opera kettős szereposztásban tűzi műsorára az új produkciót, amelynek címszerepét Molnár Levente és Szegedi Csaba énekli, míg a további főbb szerepeket Komlósi Ildikó és Németh Judit, Szemere Zita és Rőser Orsolya, Balczó Péter és Horváth István, valamint Rácz István és Kováts Kolos alakítja.

A Magyar Állami Operaház a 134. évadban az Ybl-palota és az Eiffel Műhelyház rekonstrukciós munkálatai ellenére idén 12 premiert rendez az Erkel Színházban, a Müpában és a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, emellett 14 operát és 12 balettprodukciót tart műsoron, a különböző fesztiválok és események keretei között pedig további koncertszerűen előadott művek is szerepelnek az évad kínálatában. Az Opera és a Magyar Nemzeti Balett művészei ősszel Japánban turnéznak, februárban pedig folytatják a Kárpát-Haza OperaTúrát a többi szomszédos országban.

 

fotók: Nagy Attila

 

forrás: Magyar Állami Operaház