head main hirek

Opera-klip

Opera-klip

Barokk ária magyar videoklipen. 

Egy fiatal művészekből álló csapat első opera videoklipjét láthatják alább, amelyet már több mint hétszázan néztek meg a Youtube-on. Ebben a műfajban külföldön sem nagyon születnek videoklipek, hazánkban pedig talán ez az első.

A felvételen Geminiano Giacomelli "Sposa, non mi conosci" című áriája hangzik el a szerző La Merope című operájából, amelyet Vivaldi is felhasznált Bajazet című pasticciójában (immár "Sposa son disprezzata" címen). 

A videoklip ötlete Banai Sára lírai mezzoszopráné – ő énekel a felvételen – és Kovács-Ender Krisztián rendezőé.

Az énekesnő a következőket mondta el nekünk a kezdeményezésükről:

„A cél, hogy picit más irányból közelítsünk az opera felé. Egyrészt szeretnénk magát a műfajt népszerűsíteni, szeretnénk olyan formát adni az operának, akár csak egy áriának is, ami megszólítja a hétköznapi embert és a fiatalokat - ezt nagyon fontosnak tartjuk. Másrészt szeretnénk olyan irányokat mutatni, amelyek nem megszokottak hazánkban, és szerintünk működnek.

Krisztiáné a klip koncepciója és a vizuális megjelenés ötlete. Csináltunk már együtt színház-operai előadást ("Két nő - Áriaest azonos szélességi körön"), amellyel Lengyelországba is meghívást kaptunk. Készítettünk rövidfilmet, amellyel a 48HourFilmProject nemzetközi filmverseny magyarországi fordulóját megnyertük.

Ez a videoklip egy következő állomás, és még készülünk ehhez hasonlóval.

Magunk mellé pedig igyekeztünk minden vonalról tehetséges fiatalokat gyűjteni. Ilyen – a teljesség igénye nélkül – a Presto Kamarazenekar, Homonnay Viktor operatőr, Magyar Bálint színész-énekes, Oláh András, aki a klipet fényelte.

A klipet az NKA-tól nyert 300 000 Ft és sok támogató segítségével sikerült megvalósítani. Ilyen volt a Pintér Galéria a csodás helyszínével, KenGuru és Szabó Gyula tervezők, akiktől a jelmezeket kaptuk, Marvin Nonis divattervező, aki anyagilag támogatott minket, mert hisz bennünk."


Íme a videoklip:

 

Vivaldi: "Sposa son disprezzata"   

 

 Ének: Banai Sára - mezzoszoprán

Közreműködik: a Presto Kamaraegyüttes (Dobai Szabolcs, Puss Ferenc, Hargitai Katalin, Jánky Emese, Kánya Zsuzsanna, Weidemann-Tóth Krisztina)

Szereplők: Banai Ádám, Banai Áron, Magyar Bálint, Váradi Orsolya

Rendező - Kovács-Ender Krisztián

Operatőr - Homonnay Viktor

Világosító - Györgyfalvai Károly

Kamera technikus - Bojtos Dávid

Best boy - Kerekes László

Gyártásvezető - Cseh Adrienn

Grafikus - Banai Katalin  

Vezető sminkes, fodrász - Antal Márta

Sminkes, fodrász - Domján Viktória

Hangmérnök - Monoki Miklós

Colorist - Oláh András

 Jelmez - KenGuru, Szabó Gyula