ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main hirek

A Rigoletto Szentmargitbányán

A Rigoletto Szentmargitbányán

Augusztus 19-ig látható Verdi operája a Kőfejtő nagyszínpadán. Ajánló.

Július 12-én mutatták be Verdi egyik legnépszerűbb operáját, a Rigolettót a Szentmargitbányai Kőfejtő szabadtéri színpadán a francia Philippe Aurlaud rendezésében. Az idei művészeti vezető a német operaélet sztárjaként számon tartott Anja Bihlmaier.

A Rigoletto tragédiába torkolló romantikus szerelmi története, a realitás és a fantázia ötvözete ideális terep a nemzetközileg is nagyon keresett francia rendező, Philippe Arlaud számára.

A szentmargitbányai kulissza egyediségénél s méreténél fogva lehetővé teszi, hogy eddig még nem látott és ismert dimenziókban mesélhessék el a népszerű történetet. Arlaud rendezésében különböző világok találkoznak, hogy majd újra eltávolodjanak egymástól. Az egyik oldalon a hercegi udvar szívtelen és gátlástalan, felsőbbrendű világa, míg a másik oldalon a bérgyilkos Sparafucile alvilága áll. A két véglet között bontakozik ki a Rigoletto és lánya közötti drámai és érzelmi cselekmény szála, melyet végül bedarál és legyőz az ellentétes világok közötti feszültség. Arlaud elképzelése szerint az opera főszereplője nem Rigoletto, hanem Gilda, akinek halálával köddé foszlik a szabadság iránti vágy romantikája.

Az érzelmek, a zene és a képi elemek ötvözésére a kőfejtő nyers sziklái a háttérben ezúttal is kitűnő kulisszaként szolgálnak.

Anja Bihlmaier, a kasseli Staatstheater zenei igazgatója személyében először lett női művészeti vezetője és dirigense a Szentmargitbányai Kőfejtő operaelőadásainak.

rigoletto szentmargitbanya


Gilda szerepében az idei szezon Szerelmi bájitalában Adinaként ünnepelt spanyol szopránt, Elena Sancho Pereget láthatjuk újra. A másik szereposztásban Gildaként pedig azt a Tatiana Larinát köszönthetjük, aki legutoljára Donizetti Lammermoori Lucia című operájának címszerepében kápráztatta el a Kölni Operaház nagyközönségét.

Rigoletto szerepére a szentpétervári Mariinszkij Színház baritonját, Vladislav Sulimskyt, valamint a 2015-ös szentmargitbányai Tosca Scarpiáját alakító közönségkedvencet, az olasz Davide Damianit sikerült megnyerni.

Mantova hercegének szerepén három kitűnő tenor osztozik majd. A koreai származású Yosep Kang a világ vezető operházainak színpadán vendégszerepel többek között a Rigolettóban, illetve az Álarcosbál Riccardójaként. A Fülöp-szigeti származású, Amerikában nevelkedett Arthur Espiritu Észak-Amerika után Európában többek között a Milánói Scala, a Lipcsei és a Párizsi Operaház, a Baden-Badeni Fesztivál és a Berlini Filharmonikusok színpadán szerepelt. A Rigolettóban 2013-ban énekelt először St. Gallenben, majd a rákövetkező évben a Klosterneuburgi Fesztiválon, az idei évadban pedig a Kasseli Színházban. A mexikói tenor, Jesus Leon amerikai tanulmányai után az Atlantai Opera, a Koreai Operaház, a Skót Operaház, a Dijoni Operház, a párizsi Chatelet Színház mellett Olaszország számos színpadán is fellépett, többek között Rómeó, Nadir, Elvino, Mantova hercege, Alfredo és Don Giovanni szerepeiben. Mantova hercegének szerepében jelenleg a Nápolyi Operaház színpadán is hallhatja a nagyközönség.

Sparafucilét Luke Stoker basszista alakítja. Maddalena és Giovanna szerepén az észt származású Annely Peebo és a bolgár Jordanka Milkova osztoznak. Monterone szerepében az osztrák baritont, Clemens Unterreinert láthatjuk, Ceprano gróf szerepében Simon Duust és Karl Humlt, Ceprano grófné szerepében Eva Bodorovát és Arina Alexeevát, Borsa udvaroncként pedig Kirlianet Cortest és David Jagodicot.

A Szlovák Rádió Szimfonikus Zenekarát és a Bécsi Filharmónia Kórusát Anna Bihlmaier vezényli.

Időpontok & információk:

Időpontok: 2017. július 12-től augusztus 19-ig

21 előadás, szerdától péntekig

Kezdete: 20.30 órakor, beengedés 18.30-tól

Időtartam: 3 óra szünetekkel együtt

Jegyárak: € 33 – € 145

Jegyrendelés: Ticketbüro Pan.event

Tel.: +43 2682 65065

e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

weboldal: www.operimsteinbruch.at