ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main hirek

10 éves az Armel Opera Festival

10 éves az Armel Opera Festival

Friss hírek a Fesztiválról.

Az Armel Opera Festival idén ünnepli 10. születésnapját. A jubileumi év elején megtartott sajtótájékoztatón a visszaemlékezés mellett számos információ hangzott el az idei programokkal kapcsolatban is.

Havas Ágnes igazgató előbb a Fesztivál elmúlt 10 esztendejét értékelte röviden. Elmondta, hogy eredeti céljuk, azaz egy egyedi koncepcióra épülő operaverseny elindítása, amelyen egy énekversenyt követően a döntősök teljes – többnyire modern – műveket bemutató operaprodukciókban vehetnek részt, ma is a tevékenységük legfontosabb részét képezi. Kiemelte, hogy mivel a döntőbeli produkciókat különböző országok operatársulatai hozzák létre, az évek során számos társulattal jött létre gyümölcsöző kapcsolatuk, és a partnerszínházak száma folyamatosan bővül.

Szintén legfontosabb eredményeik közt említette, hogy az európai operakedvelő közönség a Mezzo TV jóvoltából az interneten már 2008-ban is figyelemmel kísérhette a döntőbeli előadásokat, a verseny harmadik évétől kezdve pedig mindezt a legnagyobb európai kulturális televízió, az Arte csatorna honlapján tekinthetik meg.

Az utóbbi években – folytatta az igazgató – az egyes produkciókat a döntő után több külföldi helyszínen is bemutatták, ezek közül is kiemelkedik állandó partnerük, az Avignoni Opera.

armel sajt 17 febr 2


2014-ig a döntőt Szegeden, azóta Budapesten rendezik. Az idei évben azonban az előadásokat két helyszínen, Budapesten és Bécsben mutatják majd be. A június végén kezdődő döntő programja:


Budapest, Thália Színház, 2017. június 28.

Rufus Wainwright: Prima Donna; a Pannon Filharmonikusok produkciója (Pécs, Magyarország)


Bécs, MuTh Színház, 2017. június 30.


Udo Zimmermann: Die Weisse Rose; a Theatre Orchestra Bienne Soleure (Biel, Svájc) produkciója


Bécs, MuTh Színház, 2017. július 1.

Dejan Despic: Priest Cira and Priest Spira; a Szerb Nemzeti Színház (Novi Sad, Szerbia) produkciója


Bécs, MuTh Színház, 2017. július 2.

Michal Dobrzynski: Operetta; a Varsói Kamara Opera (Varsó, Lengyelország) produkciója


Bécs, MuTh Színház, 2017. július 3.

Martyna Kosecka: Klotho; a Horvát Nemzeti Színház (Rijeka, Horvátország) produkciója


Budapest, Thália Színház, 2017. július 4.

Jubileumi Gálaest; házigazda: Alföldi Róbert


Havas Ágnes emlékeztetett, hogy meghirdették már az idei operaverseny helyszíneit és időpontjait is. Az első forduló válogatásai áprilisban lesznek Budapesten és Párizsban, a második fordulóra pedig júniusban, Budapesten kerül sor. (Fontos tudni, hogy adott évben mindig a következő évi döntőre válogatják ki a továbbjutó versenyzőket, idén áprilisban és júniusban tehát a 2018. évi produkciókra.)

armel sajt 17 febr 1


Az operaverseny és a fesztivál (vagyis a verseny döntője) mellett az Armel számos egyéb nemzetközi zenei eseményt is szervez. Idén januárban a MÁV Szimfonikus Zenekar öt koncertet adott a Fesztivál szervezésében a Berlin Filharmónia nagytermében és Lipcsében, a Gewanthaus nagytermében. A koncertsorozatról Lendvai György, a MÁV Szimfonikus Zenekar igazgatója számolt be a sajtótájékoztatón.

A jubileumi évben az Armel további külföldi programot szervez majd New Yorkban, Bécsben, Londonban és Budapesten is.

Az igazgatónő elmondta még, hogy 2016-ban is kiemelten támogatták a Virtuózok tehetségkutató verseny ifjú zenészeit, a verseny fődíjasa, valamint az első és második korcsoport győztesei számára egy-egy nemzetközi koncerten való fellépés lehetőségét ajánlották fel. Ennek köszönhetően 2016-ban és 2017-ben Kökény Tamás fődíjas nagybőgős a New York-i Carnegie Hall-ban, Holozsai Eszter fuvolista, az első korcsoport győztese Londonban, Váradi Gyula hegedűs, a második korcsoport győztese pedig a Berlini Filharmoniában léphetett, illetve léphet majd fel. A sajtótájékoztatón Bocskor Lóránt, a Virtuózok rendezvényigazgatója is méltatta az Armel Opera Festival és a Virtuózok együttműködésének jelentőségét.

armel sajt 17 febr 3


A jubileumi évben megújult az Armel honlapja és vizuális megjelenése is. A sajtótájékoztatón Czakó Zsolt grafikusművész a zene és a látvány egymásra hatásáról beszélt, és látványos prezentációt tartott az új arculat vizuális elemeiről.

További információk a Fesztivál honlapján: Armel Opera Festival.

- csb -