ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main hirek

Renato Bruson a Művészetek Palotájában

Renato Bruson a Művészetek Palotájában

Nem akármilyen sztárvendéget hallhat a közönség április 27-én este a Művészetek Palotájában, a Trubadúr előadásán. A népszerű Verdi opera bariton szerepében Renato Bruson lép fel.

A korunk egyik legnagyobb baritonistájaként számon tartott (jóllehet, már 71 éves!) énekes elsősorban Verdi és Donizetti bariton szerepeinek tolmácsolójaként vált ismertté.

 

Renato Bruson 1936-ban született a Padua közelében lévő Este városában, Olaszországban. A paduai konzervatóriumban tanult, majd 1961-ben, a spoletoi Teatro Liricoban debütált, éppen Luna gróf szerepében, a Trubadúrban. A következő évben már Rómában énekelt Bellini: A puritánok c. operájában. A Metropolitanben a Lammemoori Lucia című Donizetti opera Enrico-jaként lépett fel először 1969-ben. A Scala-beli bemutatkozásra 1972-ben került sor, ahol Bruson Antonio szerepét énekelte Donizetti: Linda di Chamounix c. művében, három évvel később pedig a londoni Covent Garden meghódítása következett (Renato szerepében, az Álarcosbálban). A bécsi operában Bruson Macbeth szerepében mutatkozott be 1978-ban.

A magyar közönség a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon 2003-ban Don Giovanniként, két évvel később pedig Tell Vilmosként láthatta.

A kritikusok leginkább elegáns és kifejező énekmódját, bársonyos hangszínét, zenei intelligenciáját és színészi képességét szokták kiemelni, emberként pedig szerénységét, mindenekelőtt azt, hogy kerüli a “sztár allűröket" és szívesen elvállal kisebb szerepeket is.

Az operát a 27-i előadáson félig szcenírozottan adják elő, Bruson főbb partnerei Sümegi Eszter (Leonora), a dél-koreai Alfred Kim (Manrico) és az amerikai Tichina Vaughn (Azucena) lesznek.

A rendező Káel Csaba, a Kolozsvári Magyar Opera Zenekarát és Énekkarát Medveczky Ádám vezényli.

 

 

Giuseppe Verdi

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: www.mupa.hu