ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

head main hirek

Pekingi opera

Pekingi opera

Lebontják Peking legrégebbi operaházát, a Ming dinasztia idején épült Guanghe színházat, hogy helyére egy modern színházat építhessenek - közölte a kínai állami hírügynökség.
A színház - amelyet 2000-ben állaga miatt veszélyesnek ítéltek - az 1368 és 1644 között uralkodó Ming dinasztia utolsó éveiben épült. Az épület először egy gazdag sókereskedőé volt, később számos alkalommal újjáépítették (legutóbb 1955-ben). Kezdetben szabadtéri előadások zajlottak benne, és egyben teaházként is működött. A jegyekért nem kellett fizetni, csak a teáért. A Guanghe színház azért is kivételesnek számított, mert nők is látogathatták.

 

 

 

Az épületet az 1950-es években alakították át modern értelemben vett színházzá. Még az 1970-es években is ez az épület adott helyt a legkiválóbb kínai operaelőadásoknak.


Pekingnek egykor legalább 40 operaháza volt, mára azonban alig maradt néhány.

A pekingi városvezetést már eddig sok kritika érte azért, hogy az elmúlt években "modernizáció" címén számos tradicionális épületet bontott le.

 

A kínai opera - amely csak “távoli rokona" az európai operának - egyesíti magában a színjátszást, az éneklést, a zenét, a táncot és a harcművészeteket. Eredete a a Tang dinasztia koráig (8. századig) nyúlik vissza. A kínai operának több mint 300 különböző formája ismert, amelyek közül a legismertebb a pekingi opera. Ez utóbbi a 18. sz. végén alakult ki a Qing-dinasztia akkori fővárosában, Pekingben.

 

 

A Guanghe színház